Leerplicht en aanvraag verlof
Op deze manier vraagt u verlof aan voor uw kind
Verlof voor een bezoek aan de tandarts, dokter of specialist kunt u regelen met de groepsleerkracht. Wij verzoeken u deze afspraken zo veel mogelijk buiten schooltijd te plannen. Wanneer dit niet mogelijk is dan graag aan het begin of aan het eind van de dag. Voor verder verlof tijdens de schooltijden kunt u ruim van tevoren, vooraf aan boeking een afspraak maken met de directeur. De wettelijke regels van de leerplicht zijn daarbij erg belangrijk. Er is regelmatig overleg met de leerplichtambtenaar van de gemeente Steenwijkerland. (zie www.obsdepunter.nl protocol leerplicht)
Vakantie onder schooltijd
In de leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen biedt de leerplichtwet mogelijkheden voor een uitzondering. Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, moet u zich aan de regels van deze uitzondering houden. Deze uitzonderingen worden hieronder beschreven
Op vakantie onder schooltijd
Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering op de hoofdregel gemaakt worden als uw kind;
- tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van de ouders. In dat geval mag de directeur eenmaal per schooljaar vrij geven met een maximum van 10 dagen, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaats vinden. Het betreft dan de enige gezinsvakantie in dat schooljaar.
Deze verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen of in de toetsweken van de school vallen. Voor uw verzoek kunt u gebruik maken van het formulier ' schoolverlof buiten de schoolvakanties'.
Bij uw verzoek moet een werkgeversverklaring worden gevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep én de verlofperiode van de betrokken ouder blijken.
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan een leerling niet naar school en is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk om tijdens de schoolvakanties op vakantie te gaan? Vraag in uitzonderlijke gevallen bij de schoolleiding toestemming voor verlof buiten de schoolvakanties.
Verlof in geval van andere gewichtige omstandigheden
Onder 'andere gewichtige omstandigheden' vallen situaties die buiten de wil van de ouders en/of de leerlingen liggen. Hierbij moet gedacht worden aan:
- verhuizing
- huwelijk van bloed- of aanverwanten
- overlijden van bloed- of aanverwanten
- viering van 25-, 40-, 50-jarig ambtsjubileum
- viering van het 12½-, 25-, 40-, 50-, 60-jarig huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten.
Hierbij moet niet gedacht worden aan:
- familiebezoek in het buitenland
- vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding
- vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden
- een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan
- eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukteactiviteiten i.v.m. zgn. kroonjarenverlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al vrij zijn
- wereldreizen o.i.d.
Voor uw aanvraag van verlof in geval van 'andere gewichtige omstandigheden' kunt u gebruik maken van het formulier 'Aanvraag verlof'. Deze kunt u opvragen bij de directeur van de school.
En verder …vragen we u verlof wegens 'andere gewichtige omstandigheden' ruim van te voren aan te vragen. Verlofaanvragen worden altijd individueel beoordeeld. Verlof dat opgenomen wordt zonder toestemming van de directeur gezien als ongeoorloofd schoolverzuim en is de directeur verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden aan de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar beslist of er in dat geval een proces-verbaal wordt opgemaakt. Het is verstandig om eerst verlof aan te vragen en pas na eventuele toestemming uw afspraken te maken.